25.4.13

Çok fazla mı gurur?


Neyin çok fazlası iyi oldu ki..

‘gurur’ sence bir kusur mudur yoksa erdem mi? gerçek olan mıdır.. yoksa gerçeği saklamak için giyinilen bir zırh mıdır? hepsi bu mu..

Konu aşk olunca hepimiz aptalsak.. konu gururumuz olunca da hepimizi birer aslan kesiliyoruz.. kendimizi ormanların kralı sanıp bağırıyoruz çağırıyoruz.. mütamadiyen kükrüyoruz.. ama ne yazık ki çoğu kez aynadaki ben dışında kimse bunu bilmiyor.. nedenini algılayamadığım bu şeyi nasıl başkasına açıklarım ki zaten.. aynada bile yüzleşmesi zorken, kendime ait dört duvardan çıkıp nasıl insanlara anlatırım gururumla aşkımın arasında kaldığımı.. uçurumun başında çok önemli bir karar için, hafiften parmak uçlarımda yükselmiş olduğumu söylemek.. gereksiz!

Aşk ve gurur.. ya da esas adıyla gurur ve önyargı mı demeliyim? Benim için fark etmiyor gerçi.. aşkta yeri gelir en alasından bir önyargı olmaz mı.. ya da önyargı diye küçümsenen o duygu bi bakarsın aşka dönüşüvermiş.. aslında düşünüyorum da aşık olmak güzel şey aslında.. insana düşünecek şey veriyor.. iyi ve ya kötü düşünüyorsun eni sonu..

Bu filmi her izlediğimde.. kitabını okuduğumda.. yüzümde hep bi tebessüm -izini bırakırcasına- inadına dudağımın kenarından ayrılmadı.. yine aynısı oldu.. bilmem kaçıncı kez izliyorum ama yine gülümseyebiliyorum.. ya böyle aşklara inancım yok ondan.. ya da tam tersi hep inanıyorum, o lanet gururuma rağmen..

Aslında bu filmle ilgili bi yazı halihazırda burada mevcut. Hatta naçizane küçük -kendi çapında sevimli- blogumun ilk yazısı olma ünvanını taşıyor.. normalde daha önce bahsettiğim filmlerden tekrar tekrar bahsetmekten kaçınırım.. ama bunda bi istisna yapıyorum.. Jane Austen hatırına! -bence ikilemlerin kadını- ki sanırım ondan bu kadar çok seviyorum..

Belki de kendimi .. tüm ruhsal sıkıntımı  en güzel bu ikilemler yansıtıyordur kim bilir?


                                                                                                               'Pride and Prejudice'

özlüsöz*: "yaşanılan şey sadece basit bir özentiyse, tek bir sone aşkı öldürebilir"

E.


3 yorum:

  1. aşk ve gurur anlaşılan sadece benim ritüelim değil:) Ne zaman canım sıkkın olsa aşk ve gururu izler, kendimi Darcy'nin huzurlu kollarına bırakırım:)

    YanıtlaSil