10.6.11

Başlangıç Olarak...

 


  Kendimi bildim bileli kitaptan uyarlama filmleri pek sevmem. Kitap okurken kurduğum hayallerin sonradan başka biri tarafından sınırlandırılması fikri hiç hoş değil. Ne olay, ne de karakter benim hayal dünyamda olduğu kadar etkileyici olamaz. Bundan dolayı pek tercih etmem kitap uyarlaması filmleri. Ama bu direniş pride and prejudice izlememle son buldu. Kitabı bir solukta bir günde okuduktan sonra arkadaşlarımın yoğun ısrarlarına dayanamayarak, filmini izledim. Ne yalan söyleyeyim hiç güzel bir sonuçla karşılaşacağımı düşünmemiştim. Keira Knightley ve Matthew Macfadyen, Elizabeth’i ve Mr. Darcy’i öyle bir canlandırmışlar ki hayalim kameraya alınmıştı sanki. Demek ki olay kitaptan uyarlama filmlerin başarısızlığı değil filmin senaristi ve yönetmeni ile aynı pencereden bakabilme şansıymış. 18.yy İngiltere’sini, insanların ihtişamlı kıyafetlerle katıldıkları o büyük baloları ve bize çok uzak olan bakışmaları, konuşmaları, dansları izlemek için harika bir film. 

  Jane Austen’ın elinden çıkmış olan pride and prejudice, tıpkı diğer kitapları gibi zıt duyguları bir araya getirerek sonuca ulaşmamızı ve sonunda iyi hissetmemizi sağlıyor. Bunu başardığına dair kendimi örnek gösterebilirim. Anlaşıldığı gibi ön yargılarımdan arınmış durumdayım. Artık film senaryolarının kaynağına değil aktığı ve biriktiği yere bakıyorum. 



    Eğer benim gibi ön yargınızı bir kenara bırakıp filmlere bir şans vermek istiyorsanız, iki alternatif daha.. iyi seyirler.


4 yorum:

  1. Bu akşam'ın blog okuma seansım da çok güzel bir blog ile sona gelmek ve konu sinema film izlemek , değerlendirme okumak olunca keyifli sayfalarda gezindim durdum.

    izlediğim filmler , gerek dvd den gerekse sinema da. Arada tiyatro mu? sinema mı diye bir düşündüğüm.

    ama ikisinden de vazgeçemediğim . sağ koşedeki film kareleri ve beni benden alan bir film şeridi gibi akıp geçen filmler sisilesi..

    Güzel bir blog ve akıcı içine alan bir anlatım tarzınız var. Tebrik ederim.

    Bu kadar geç okudum ve karşılaştığım için kendimi iyi hissetmedim.

    Kocaman bi film koleksiyona sahip olan biri olarak sevdimm burayı.


    Güneş..

    Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yorumların için çok teşekkürler. beğenilmek, böyle takdir edilmek, takip edildiğini hissetmek gerçekten çok güzel:) her zaman beklerim:)

      Sil
    2. Rica ederim.

      Film tavsiyesi ve düşüncelerini bilmek istediğim filmler var desem..

      Eğer ki dvd alma imkanın yok ve netten izleyeceksen sıkı bir film sitesi önerebilirim :)

      İzleyip izlemediğini merak ettiğim filmler.

      Benim adım khan
      bir tutam cennet
      kalbini dinle
      cennetimden bakarken
      keiht

      :)

      Sil
    3. bikaçının ismini duymuştum ama ne yazık ki izlemedim hiç birini. en yakın zamanda izlemeye çalışacağım, ve paylaşacağım düşüncelerimi. umarım beğenilir:)

      Sil