8.6.14

Yine gel Nurettin!

“özlemişim lan seni,” dedi. “küçük faşo, gir içeri.”

Afili Flintaları bilen bilir bu hikayeyi; Emrah Serbes'i ilk kez sevdiğimiz zamanlardı. İşte onların başında gelirdi “üst kattaki terörist”. Şimdi bilenlerin yüzünde ufak bir gülümseme belirdi dimi? hayalinde canlandırdığı o küçük Nurettin'in kendinden on yaş büyük sözlerini hatırladınız mı?

Beş sene önce abisi şehit olmuş Nurettin'in, o gün başlamış kürtlere olan düşmanlığı. Tüm kürtleri terörist bellemiş, intikam yemini etmiş -7 yaşındaymış henüz- Sonra gün gelmiş üst kata kürt bir öğrenci taşınmış.. yazık Semih’e, bula bula Nurettin’in üst katını bulmuş taşınacak. Ee insan komşusunu seçemiyor tabii!


..
Bu oyunun prömiyerinden beri arkadaşlarıma yalvarıyorum. "Yahu noluur biriniz benimle gelsin, bakın valla hikaye çok güzel sıkılmazsınız; yok ya gerçekten öyle sanatsal bir metin değil gayet siyasi; ya naptın be!, siyaset okumamla ne alakası var şimdi bunun; hem Emrah Serbes yazmış hikayeyi diyorum sıkılman im-kan-sızz!; ama hadii ya insan arkadaşı için çiğ tavuk yer.."

Diye diye dilimde tüy bitti. Hem zaten ikinci kat bir. krek iki. gidemediğim oyunlar listesinde hep en baştalar. Hadi krek’in sahnesi uzak, ikinci kattan ne istedim yıllarca; ne zorum vardı bu kadar bekleyecek bilmiyorum. Sanki daha önce hiç yalnız gitmedim bir oyuna..

Neyse o dil dökmelerim sonunda işe yaradı; ee en azından boşuna konuşmamışım. Vee çok uzatmadan bileti aldık, cuma akşamı da izledik gitti. (İkinci Kat’ın Karaköy'de olduğunu biliyordum da bu kadar derinliklerinde saklandığını bilmiyordum; hiç abartmıyorum tüm Karaköy halkı seferberlik ilan etti adeta ve el birliğiyle bizi tiyatroyla buluşturdular. Buradan tüm Karaköy esnafına teşekkürlerimizi iletiyorum. İyi ki varsınız! yoksa biz 'o sokakta tiyatro olmaz ya' deyip çoktaan geri dönmüştük.)

*Oyun tek kelimeyle harika!. Küçük Nurettin'i oynayan yetenek bombası Denizhan Akbaba’ya ise söyleyecek söz bulamıyorum gerçekten. (oyun biraz düşük başlıyor gerçi ama sonuna doğru o kadar kaptırıyorsunuz ki hikayeye, sonuna geldiğinizde konuştuğunuz en son şey bu oluyor.)

Eve döndükten sonra eleştirileri okuyayım dedim, kim ne demiş, nasıl bulmuş oyunu.. gitmeden önce okumamıştım; malum bazı eleştirmenler insanın içindeki bütün şevki kaçırıp, ön yargı edinmesine neden oluyorlar. (bazı eleştirmenler pek bi gaddar oluyor şimdi doğruya doğru) Döndükten sonra okumak en güzeli! Demişler ki.. 'çocuk çok hızlı konuşuyor.anlaşılmıyor çoğu dediği' Ya Allah aşkına yapmayın, evet hızlı konuşuyor da çocuk tüm oyunu sırtına alıyor be, hızlı konuşsun kaç yazar? Bırakın hızlı konuşsun!

*anne (Banu Çiçek Barutçugil) en gerçeğiydi ama şimdi; gözlerimin dolmasına neden oldu. Yahu nasıl bir ağlamaktır o? Nasıl gerçek? Kendimi Nurettin gibi ağlamamak uğruna gözlerimi aşağı yukarı devirirken buldum; sonra bir baktım sağım solum arkam önüm.. herkes benim gibi gözlerini fal taşı gibi açmış, tavana bakıyor ağlamamak için.

*en güzel sahne! Nurettin’in üzerinde çarşı yazan sweatshirtle ağır çekimde polislere çemkire çemkire koşmasıydı herhalde. (o zamana kadar eğer hikayenin Emrah Serbes'e ait olduğunu bilmeseydim; yemin ederim o sahnede anlardım. Kesinlikle anlardım. Hem zaten bu kadar ağız dolusu ama yerinde küfür etme yeteneğine sahip ondan başka biri var mı? Sanmam.)

Gittik. Şehrimizdeki ilk yök karşıtı eylem. 26 öğrenci, iki kürt, bir türk milliyetçisi, altmış çevik kuvvet polisi, yirmi özel güvenlik görevlisi ve her an müdahale etmeye hazır takviye esnaf kuvvetlerinin katılımıyla gerçekleşti. Polisler grubu çembere alıp ellerindeki biber gazlarını sıkmaya başlayınca herkesin gözleri doldu.
Öne çıktım, “göz yaşartıcı gaz sıkmanıza gerek yok” dedim. “arkadaşlar zaten yeterince duygusal insanlar.”

Sezon bitimine az kaldıı! Haziran sonuna kadar İkinci Kat’ta hemen gidin, kesinlikle gidin, valla bak kaçırmayın! Gidin! 


E.

6 yorum:

  1. Gidemedim bu sezon, en merak ettiğim oyunlardan. Gelecek sezon oynasın yeter, izlemek için elimden geleni yapacağım!

    YanıtlaSil
  2. aaaa bak ben de yazdım bissürü tiyatro geçen kış. dot da iyi bak kadıköy moda sahnesi de :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. moda sahnesi favorim ilk açıldığı andan beri tüm oyunlarına gittim neredeyse.. dot'da da 'dövüş gecesine' gitmeyi çok istedim ama bulamadım bi zaman. artık gelecek sezona:))
      oyun atölyesi de çok iyidir.( moda sahnesinin temeli orada atıldı nasıl olsa..), hee tabi bir de ilk göz ağrılarımdan biri kumbaracı50 yeri ayrıdır:))

      Sil